11 رخداد های مهم سال 2014 در جهان :
1- رسیدن جایزه صلح نوبل 2014 به ملاله یوسفزی
2- حمله مهاجمین مسلح مخالف حکومت پاکستان به یک مدرسه نظامی در پشاور
3- مذاکرات هسته ای ایران
4- انتخابات ها در کشور های جهان
5- داعش (عراق و سوریه)
6- مرض ابولا
7- بحران اوکراین
8- بد ترین سال برای خطوط هوای مالزیا ام اچ 37 و ام اچ 17
9- حملات اسرائیل به غزه
10- تغییرات اقلیم در جهان
11- کشته شدن مایکل جانس در امریکا و اعتراضات مردم بر علیه نژاد پرستی
1- ملاله یوسفزی
ملاله یوسفزی برای تلاشهایش در زمینهٔ حق تحصیل کودکان، ,جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۴ را همراه با کایلاش دریافت کرد. ملاله جوانترین برندهٔ این جایزه و پس از عبدالسلام دومین پاکستانی برندهٔ آن میباشد.
2- حمله طالبان به مدرسه نظامی در پشاور
هجوم طالبان مسلح به یک مدرسه نظامی و کشته شدن دانشجویان در آخر ماه سال 2014 با در نظر داشت کمیت تلفات , یکی از رخداد های دیگر طالبان در سال 2014 میباشد.
3- مذاکرات هسته ای ایران
مذاکرات هسته ای سه جانبه ایران در عمان برگزار شد
طرفها به یک توافق موقت اتمی دست پیدا کردند که بر اساس آن تصویب تحریمهای تازه و اجرای برخی از تحریمهای پیشین در برابر وقفه در برنامه اتمی ایران، متوقف شد. ایران و گروه ۱+۵ اجرای این توافق موقت را تا (۳۰ جون ۲۰۱۵) با هدف ادامه گفت وگوها تا رسیدن به توافق جامع، تمدید کردهاند.
4- انتخابات در جهان
امسال به شمول انتخابات افغانستان , در حدود 60 انتخابات در سراسر جهان راه اندازی گردید.
که به یاد ماندنی ترین آن انتخابات ریاست جمهوری هندوستان , انتخابات ریاست جمهوری مصر, انتخابات میان دوره ای امریکا, انتخابات برازیل , انتخابات اوکراین و ترکیه میباشد.
· انتخابات سراسری ۲۰۱۴ هند برای تعیین تمام ۵۴۳ نماینده لوک سابا (مجلس نمایندگان هند) در نه مرحله از ۷ آوریل تا ۱۲ مه ۲۰۱۴ انجام شد. این انتخابات بزرگترین انتخابات تاریخ بشر بود و ۶۶.۳۸٪ از واجدان شرایط هندی در آن شرکت کردند که بالاترین رقم مشارکت در طول تاریخ انتخاباتهای سراسری هند محسوب میشود.
· انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری مصر (۲۶، ۲۷ و۲۸ مه ۲۰۱۴ میلادی( برگزار شد. انتخابات خارج مصر (۱۵ مه( به مدت ۵ روز برگزار شد.انتخابات در حالی آغاز شد که اخوانالمسلمین و جنبش مشروعیت تحریمش کردهبودند. شیخ یوسف قرضاوی از حامیان سرشناس محمد مرسی شرکت در انتخابات را حرام اعلام کردهبود. با این حالشیخ احمد طیب شیخ دانشگاه ازهر با انداختن رای خود مردم را به انتخابات دعوت کرد. عبدالفتاح سیسی با بدست آوردن بیش از 96 درصد آرا برنده انتخابات سال 2014 مصر اعلام شد.
· انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری اوکراین سال ۲۰۱۴ اوکراین در ۲۵ ماه مه این سال برگزار شد. در پی این انتخابات پترو پروشنکو در دور نخست با حدود ۵۵٪ رای به ریاستجمهوری رسید.این انتخابات در پی سرنگونی ویکتور یاناکوویچ رئیسجمهور پیشین این کشور و تغییر قانون اساسی برگزار گردید.در دو استان استقلالطلب دونتسک و لوهانسک گروههای شبه نظامی متمایل به روسیه اجازهٔ برگزاری انتخابات را ندادند.
· نخستین انتخابات ریاستجمهوری ترکیه ۱۰ اوگست ۲۰۱۴ میلادی برگزار شد. تا پیش از این رئیسجمهور را مجلس برمیگزید.در این انتخابات رجب طیب اردوغان نخستوزیر وقت و نامزد حزب حاکم عدالت و توسعه با به دست آوردن حدود نیمی از رایها به پیروزی رسید. اکملالدین احساناوغلو نمایندهٔ عمدهٔ حزبهای مخالف با حدود یک سوم رایها و صلاحالدین دمیرتاش نامزد کردها با حدود ده درصد در جایگاههای پسین قرار گرفتند.
5- داعش (عراق و سوریه)
داعش در بیانیهای در تاریخ ۲۹ جون ۲۰۱۴، رسماً اعلام نمود که با حذف عبارت عراق و شام، نام خود را به دولت اسلامی تغییر داده است و اعضای آن با خلیفهشان، ابوبکر بغدادی، بیعت نمودهاند. آنها همچنین از آغاز دوران نوین جهاد جهانی خبر دادهاند.
جنگ های داعش در جولای ۲۰۱۴ ابعاد جدیدی پیدا کرد. این سازمان چریکی خشن نه فقط بر علیه دولت مالکی و بشار اسد اعلان جهاد کرده است، بلکه به جنگ با تشکل های اسلامی دیگر پرداخت که با احکام سیطره آن مخالفت می کردند. از این تاریخ داعش نیروهای جبهه النصره، جیش مجاهدین، جبهه اسلامی و جبهه ثوار سوریه را تکفیر کرد و به نبرد با آنها پرداخت.
تعداد کل جنگجویان داعش به ۱۵ هزار نفر می رسد که در مساحتی نزدیک به ۷۰۰ هزار کیلومتر مربع پراکنده شده اند.
از عمده فعالیت های این گروه میتوان از انتشار نخستین ویدیو از ابوبکر بغدادی, تخریب مساجد و آرامگاه ها, صدور نفت, تبلیغات و جنگ روانی , استفاده از اینترنت, چاپ اسکانس و گذرنامه, چاپ مجله, آموزش پیلوت هوا پیما های جنگنده و خرید و فروش زنان و کودکان اسیر و چند موارد دیگر نام برد.
ایالات متحده آمریکا و چهل کشور برای تشکیل ائتلاف علیه داعش اعلام موافقت کردند.
6- مرض ابولا
بیماری کشنده ابولا یکی از خبرسازترین رویداد سال 2014 محسوب میشود.
سازمان
بهداشت جهانی آمار دقیقتر قربانیان ویروس ابولا را منتشر کرد. بر اساس این آمار،
تاکنون ۶۹۲۸ نفر بر اثر ابتلا به این ویروس واگیر جان خود را از دست دادهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیش از ۱۶ هزار نفر نیز هماکنون
به ویروس ابولا مبتلا هستند.
گینه،
سییرالئون و لیبریا، سه کشور واقع در غرب آفریقا هستند که ویروس ابولا در آنها
شیوع پیدا کرده و تمام موردهای مرگ بر اثر ابولا، به غیر از ۱۵ مورد، در این سه
کشور رخ داده است.
بهرغم تمامی موفقیتهایی که پژوهشگران در راه تولید واکسن ابولا کسب کردهاند،
کارشناسان سازمان ملل بر این باورند که هنوز هم نبردی طولانی با این بیماری خطرناک
در پیش است. برای مقابله با ابولا هنوز هم دارو و درمان تأییدشدهای وجود ندارد و
شیوههای درمانی و همچنین داروها در مراحل آزمایشی هستند.
تظاهرات مردمی در ۱۸ فبروری ۲۰۱۴ و بعد از برخورد پلیس با مردم به صورت ناگهانی شروع شد. در این انقلاب حداقل ۸۲ نفر کشته شدند که ۱۳ نفر آنها پلیس بودند و ۱۱۰۰ نفر مجروح شدند.
آغاز این شورش در ۱۸ فبروری ۲۰۱۴ و با تظاهرات ۲۰ هزار نفر مردمی در واقعه میدان اروپا اتفاق افتاد.
در پایان آن پس از آنکه ویکتور یانوکوویچ رئیسجمهور با امضای توافقنامهای با مخالفان با انتخابات زودهنگام موافقت کرد، با نقض توافقنامه از سوی معترضان وی با رای مجلس از سمت ریاست جمهوری عزل شد و چند روز بعد دولت جدید به ریاست آرسنی یاتسنیوک بر سر کار آمد.
در پی این تحولات گروهی از روستبارهای اوکراین در مناطق شرقی و جنوبی کشور از جمله کریمه اعتراضاتی را علیه حکومت جدید ترتیب دادند.
در روز ۲۶ فبروری روسها حدود ۱۵۰ هزار نفر از نیروهای خود را برای یک رزمایش در طول مرزهای اوکراین مستقر کردند. یک روز بعد نظامیان مسلح با نقاب و بدون یونیفرم ساختمانهای مهم کریمه و فرودگاهها و ایستگاههای مهم را به تصرف خود درآوردند. در همین روز پارلمان کریمه دولت این جمهوری خودمختار را برکنار کرده و سرگئی آکسینوف را به عنوان نخستوزیر جدید برگزید. پس از آن نیروهای روسی که بر اساس توافقهای دوجانبه در کریمه مستقر هستند تقویت شدند.
سرانجام در ۱۶ مارچ ۲۰۱۴ یک همهپرسی توسط دولت شبه جزیره کریمه از مردم کریمه برای پیوستن به روسیه برگزار شد و ۸۱ درصد واجدان شرایط در این انتخابات شرکت کردند و ۹۶.۷۷٪ به الحاق این شبه جزیره به روسیه رأی مثبت دادند ولادیمیر پوتین،رئیس جمهور روسیه در روز ۱۸ مارس رسماً سند الحاق کریمه به روسیه را امضا کرد و کریمه را جزء جدایی ناپذیر روسیه خواند. [
8- سال ۲۰۱۴، بدترین سال برای خطوط هوایی مالزیا بود
سالی بد شگون برای مالزیا ایرلاین. این شرکت دو هواپیما و صدها تن از مسافرانش را از دست داد. دو سانحه هوایی در شرایطی کاملا متفاوت که تنها در یک نقطه اشتراک داشتند: و آن هم بود ابهام.
در حالی که اولین بوئینگ این شرکت هیچگاه پیدا نشد، هیچ کس مسئولیت شلیک به دومین هواپیمای مالزیا ایرلاین را برعهده نگرفت.
هواپیمایی مالزیایی (اماچ ۳۷۰) پرواز یک هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ متعلق به شرکت هواپیمایی مالزیا است که در ۸ مارچ ۲۰۱۴ ازکوالالامپور، پایتخت مالزی، با ۲۳۹ مسافر تبعهٔ ۱۴ کشور گوناگون عازم پکن بود اما به دلیل نامعلومی پس از تغییر مسیر تماس آن با رادار با آن قطع و ناپدید شد.
پرواز ام اچ ۱۷ که از آمستردام عازم کوالالامپور بود، بر فراز منطقه شرق اوکراین که توسط جدایی طلبان نزدیک به روسیه، کنترل می شود، هدف یک موشک زمین به هوا قرار گرفت و سقوط کرد.
مقامات اوکراین می گویند این هواپیما توسط جدایی طلبان هدف اصابت موشک قرار گرفته و جدایی طلبان نیز ارتش اوکراین را عامل سقوط این هواپیمای مسافربری معرفی می کنند.
9- حملات اسرائیل بر غزه
نبرد اسرائیل و غزه در سال ۲۰۱۴ میلادی نبردی است میان اسرائیل و نیروهای جهادی نوار غزه فلسطین به رهبری حماس که فلسطینیان آن راعملیات بنیاد استوار و اسرائیلیها عملیات تیغهٔ حفاظتی نامیدهاند.
از تاریخ 8 جولای الی 9 اگست 2014 اسراییل بالای غزه حملات شدید هوایی و زمینی را راه اندازی کرد. در این عملیات اسراییل بر نوار غزه که 25 روزه توام با روز های آتش بس دوام داشت در مجموع 1890فلسطنیان که 80 درصد آنان غیر نظامیان بودند کشته شدند. در مقابل 64 سرباز اسرائیلی با چهار غیر نظامی اسراییلی نیز آمار کشته شده گان این جنگ محسوب میشود.
از ۲۰ جولای شفاخانههایِ غزه دچار کمبود در برخی از داروهای ضروری، تجیهزات پزشکی و سوخت شدند. مصر به صورت موقت مرز رفح را گشود تا به کمکهای پزشکی اجازهٔ ورود به غزه را دهد. همچنین برخی از آسیبدیدگان فلسطینی را برای دریافت درمان راهی مصر شدند. در طی جنگ، قیمت مواد غذایی از جمله ماهی به شدت افزایش یافت. تا ۵ اوگست بیش از ۵۰۰،۰۰۰ نفر از ساکنان غزه بیخانمان شدهاند. یک میلیون و هشتصدهزار نفر فلسطینی در معرض بیماریهایِ اپدیمی بودند. این امر به خاطرِ نبود آب سالم وتجهیزات پزشکی است. ۱۳۷ مدرسه و ۲۴ مرکز بهداشتی توسط اسرائیل آسیب دیدهاند و ۹۶۸ خانه تخریب و ۳۳،۱۰۰ خانه نیز آسیب دیدهاند
در ۲۵ جولای ۲۰۱۴ به مناسبت روز جهانی قدس میلیونهای نفر از سراسر جهان برای آزادی فلسطین و پایان به اشغال آن از سوی اسرائیل تظاهرات برپاکردند.
سویدن اولین دولت مهم اروپای غربی بود که در 30 اکتوبرفلسطین را به عنوان دولتی مستقل به رسمیت شناخت. پس از آن بود که پارلمان کشور های اسپانیا, بریتانیا, فرانسه, پرتگال و ایرلند نیز برسمیت شناخته شدن دولت فلسطین را تصویب کردند.
اما وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا از کشور های اروپا خواست تا الی انتخابات اسرائیل, به رسمیت شناختن فلسطین را به تعویق بیاندازند
10- تغییرات اقلیم در جهان
مجمع بینالمللی تغییرات اقلیمی در تازهترین گزارش خود تصویری هولناک از پیامدهای تغییرات آب و هوایی بر زندگی بشر ارائه داده است. این تغییرات میتوانند قحطی، جنگهای خونین، مشکلات سلامتی و معضلات اقتصادی به همراه بیاورند.
مجمع بینالمللی تغییرات اقلیمی
در تازهترین گزارش خود هشدار داده که میزان تولید گازهای گلخانهای باید تا سال
۲۰۵۰ به نصف میزان کنونی کاهش یابد. راجندرا پاچوری، رئیس گروه پژوهشی سازمان ملل
در مورد تغییرات آب و هوایی (آی پی سی سی) روز یکشنبه (۲ نوامبر) به هنگام ارائه
این گزارش در شهر کپنهاگ، پایتخت دانمارک گفت: «گرمایش رو به پیشرفت زمین هیچ
قسمتی از جهان را بینصیب نخواهد گذاشت.»
این پنجمین گزارش مجمع بینالمللی تغییرات اقلیمی به شمار میرود
و در تهیه آن ۸۰۰ دانشمند شرکت داشتهاند. این گزارش ۱۲۰ صفحهای جمعبندی نهایی
از سه گزارشی است که این نهاد پیشتر منتشر کرده است.
بان کی مون، دبیر کل سازمان متحد، نیز که به هنگام ارائه این
گزارش حضور داشت، از جامعه جهانی خواست تا به طور مصمم و قاطع در مبارزه با گرمایش
زمین گام برداشته و با یکدیگر همکاری کنند.
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا و شی جینپینگ، همتای چینی وی روز چهارشنبه (۱۲ نوامبر) در پایان دیدار و گفتوگوهایی خود از توافق دو کشور بر سر طرحی برای مهار کنترل گازهای گلخانهای خبر دادند.
توافق سران ایالات متحده آمریکا و چین از این رو درخور توجه و حائز اهمیت است که ۴۵ درصد از گاز دیاکسید کربن در جان در این دو کشور تولید میشود.
سرانجام نشست جهانی آب و هوا در لیما، پایتخت پرو، دو روز پس از تاریخ اولیهای که برای پایان این نشست تعیین شده بود، با توافق کشورهای شرکتکننده بر سر میزان کاهش تولید گازهای گلخانهای به پایان رسید.
وزیر محیط زیست پرو، مانوئل پولگار ویدال، بامداد یکشنبه (۱۴ دسامبر) اعلام کرد که سرانجام ۱۹۵ کشور عضو سازمان ملل توافقنامهی را تصویب کردهاند که قرار است مبنای توافق نهایی لازمالاجرا برای مقابله با تغییرات اقلیمی باشد. این توافقنامه نهایی قرار سال آینده، دسامبر ۲۰۱۵ در نشستی در پاریس تدوین شود.
کشورهای پیشرفته صنعتی، مانند کشورهای اتحادیه اروپا و آمریکا که از بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای هستند، موظفاند تولید این گازها را کاهش دهند.
11- کشته شدن مایکل جانسون در فرگوسن/ اعتراضات علیه نژاد پرستی در سراسر امریکا
در تاریخ ۹ اگست «مایکل براون» جوانی که تنها ۱۸ سال داشت و اخیرا به دانشگاه راه یافته بود، توسط «دارن ویلسون» افسر سفید پوست پلیس فرگوسن، در ایالت میسوری ایالات متحده آمریکا، بیرحمانه و به ضرب گلوله کشته شد.
معترضان به سمت ایستگاههای پلیس راهپیمایی کردند. {جایی} که تبعیض خشونت آمیز و تفکیک سیاهها و سفیدها را در آنجا با قدرت بیشتری مشاهده کرده بودند. از آن زمان اما شکلگیری تظاهرات با سرکوب مستقیم پلیس همراه شد. پلیس نظامی زره پوش. نباید فراموش کرد که نیروهای پلیس در این مدت با پرتاب نارنجکهای بیحسکننده، شلیک گازهای اشکآور در فضا و تیراندازی با گلولههای پلاستیکی به سوی معترضان، با آنان به شیوهای وحشیانه رفتار کردند.
درعرض یک هفته فرگوسن به منطقهای اشغال شده توسط شبه نظامیان تبدیل شد. مقامات شهر نیز بارها و بارها اعلام برقراری حکومت نظامی کرده و مانع رفتوآمد عمومی در فضای شهر شدند. آنها تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از دسترسی خبرنگاران و روزنامهنگارانی که از شهرهای دیگر به قلب اعتراضات آمده بودند، به کار بستند.
در کنار معترضان، روزنامهنگاران نیز هدف افسران پلیس قرار گرفتند. دو روزنامهنگار واشنگتنپست دستگیر شدند و این بمبهای دودزا بود که به سوی خبرنگاران الجزیره پرتاب شد